Informatie

Voor een ieder die opzoek is naar informatie over de Mechelse herder en/of de hondensport hebben wij op deze pagina informatie voor u verzameld.

Klik hier voor informatie over de Mechelse herder!
Klik hier voor informatie over de hondensport!


Rasinformatie

De Mechelse Herdershond, een van de vier variteiten van de Belgische Herder, is genoemd naar de Belgische stad Mechelen. In 1891 is deze hond als eerste officieel als Belgische Herder erkend. De andere drie soorten zijn de Tervuerense Herdershond, de Groenendaeler en de Laekense Herder. Velen beschouwen deze vier als zijnde n ras, maar de AKC heeft in 1959 drie van de vier als aparte rassen erkend. De British Kennel Club daarentegen beschouwd alle vier nog steeds als n ras en deze honden worden altijd geregistreerd op basis van het type en de kleur van hun vacht en niet op hun afkomst.

De Mechelse Herdershond beschikt over een uitzonderlijke intelligentie en gehoorzaamheid en is een serieuze en waakzame hond. Dit ras heeft sterke verdediginginstincten en territoriumdriften. Het is een uitstekende politiehond met aangeboren bewakingsvaardigheden. Deze honden zijn altijd waakzaam, oplettend en beschermend.

Als impulsieve beschermende hond is de Mechelse Herdershond een uitstekende bewakingshond. Oorspronkelijk is de Mechelse Herdershond gefokt om te hoeden, maar nu is deze hond een talentvolle politiehond. Deze hond is sterk en moedig. Het kan voorkomen dat deze hond op ongelegen momenten zijn hoedinstincten laat zien. Het zijn uitstekende werkhonden, die tegelijkertijd veeleisend kunnen zijn.

De Mechelse Herdershond kan een fijn huisdier zijn. Het is een trouw en aanhankelijk dier en deze hond is dan ook zeer gesteld op gezelschap. Een goed gesocialiseerde Mechelse Herdershond is goed met kinderen en kan makkelijk deel uit maken van het gezin. Het is een hond met veel energie, die gek is op intensieve lichamelijke activiteiten.

Mechelse Herders gaan over het algemeen goed om met kinderen. Wanneer de hond goed gesocialiseerd is, zal ook de omgang met andere huisdieren geen problemen opleveren. Sommige honden zijn wat dominant tegen soortgenoten. Een ervaren eigenaar kan deze hond makkelijk aan en het beste in hem naar bovenhalen.

De vacht van de Mechelse Herdershond is makkelijk te verzorgen. Regelmatig borstelen met een stevige borstel en af en toe een bad is genoeg om de vacht van deze hond schoon te houden. Door het baden kan de waterafstotende laag van de vacht worden verwijderd. Twee keer per jaar is de Mechelse Herdershond hevig in de rui, verder blijft hij door het jaar heen licht verharen.

De normale levensduur van de Mechelse Herdershond is 12 tot 14 jaar.

Dit ras is taai en gezond en kent geen noemenswaardige gezondheidsproblemen. Kleinere problemen zoals huidallergien, oogproblemen en heupdysplasie komen sporadisch voor.

Vacht
Korte vacht; rosgevlamd met zwart masker.

Schofthoogte
Reuen gemiddeld 62 cm, - 2 cm of + 4 cm
Teven gemiddeld 58 cm, -2 cm of + 4 cm

Gewicht
Reuen wegen gemiddeld tussen 25 en 30 kg
Teven gemiddeld tussen tussen 20 en 25 kg.

Meer informatie? Of vragen?
Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met de kennel.

top

Informatie over de sport

Kennel Ot t Blomen Hofk traint honden tot politiehond: K.N.P.V., Politiehond 1, Politiehond 2, Objectbewaking en Speurhond. Verder fokt kennel Ot t Blomen Hofk honden die de IPO-opleiding volgen. Een ieder die niet bekend is met de hondensport kan doormiddel van onderstaande links informatie vergaren over de desbetreffende tak van de hondensport.
Het laden kan even duren.

Reglement Politiehond I
Reglement Politiehond II
Reglement Objectbewakingshond
Reglement Speurhond I & Speurhond II
Reglement IPO

top